Makaronowe muszle nadziewane warzywami
Nie macie pomysłu na obiad? Polecam zapiekankę makaronową z nadzieniem z sezonowych warzyw i odrobiny ulubionej kiełbasy w sosie pomidorowym, zapiekaną pod warstwą sera mozzarella.
Danie wygląda bardzo efektownie, kolorowo, jest proste i nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo smaczne, zdrowe i aromatyczne : )
Składniki:
14 muszli makaronowych (conchiglioni)
1 papryka żółta
1 nieduża cukinia
1 cebula
100 g ulubionej nietłustej kiełbasy
200 g sera mozzarella
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek + 3 do skropienia dania
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
8 pomidorków koktajlowych
Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
Makaron muszle ugotować all dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną kiełbasę, przyrumienić i odłożyć na talerz. Na reszcie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cukinię i żółtą paprykę. Dodać zioła prowansalskie, passatę pomidorową, odłożoną cebulę z kiełbasą i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Przygotować sos pomidorowy: na patelnię wyłożyć pomidory z puszki, passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem, ziołami i oliwą. Gotować przez około 12 minut, aż woda odparuje. Sos wyłożyć na naczynie żaroodporne. Każdą makaronową muszlę nafaszerować łyżką warzywno-mięsnego farszu i układać w sosie pomidorowym jedną obok drugiej. Posypać z wierzchu startym na tarce serem, skropić 3 łyżkami oliwy extra vergine i udekorować przekrojonymi pomidorami koktajlowymi.
Piec około 25 – 30 minut.
Smacznego!