Lekkie ciasto czekoladowe
Ciasto intensywnie czekoladowe, puszyste, mięciutkie, nie za suche i lekkie w smaku. Wierzch ciasta oblany polewą czekoladą. Idealne aby ukoronować miłe spędzony dzień przy kubku kawy i kawałku tego ciacha. Ciasto jest szybkie i proste do zrobienia – polecam : )
Miłego weekendu!
Składniki na ciasto:
220 g gorzkiej czekolady co najmniej 70%
125 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
80 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
Piekarnik nastawić na 180°C.
Czekoladę połamać, razem z masłem i cukrem rozpuścić w rondelku na średnim ogniu, nie zagotowywać. Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy masa czekoladowa ostygnie białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka dodać do masy czekoladowej i zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec małymi porcjami dodawać ubitą pianę z białek – tylko do połączenia się składników, aby nie stracić na puszystości ciasta.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piec około 30 minut (do suchego patyczka)
Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelu z masłem i polać wierzch ostudzonego ciasta.
Smacznego !