Lees Sourdough
Pszenno – żytni domowy chleb na zakwasie, który pachnie i smakuje nieziemsko dobrze : ) Upieczcie go we własnej kuchni, a sami zobaczycie jaki jest dobry : )
PS. Wiem, że nie powinnam, ale pachniał tak bosko, ze pokroiłam chleb jeszcze ciepły (dlatego mi delikatnie popękał – dlatego Wy nie bierzcie ze mnie przykładu ; )
Miłego dnia.
Źródło przepisu: Piekarniatatter
Składniki:
240 g aktywnego zakwasu żytniego razowego lub pszennego 100% hydracji
280 g wody
390 g białej pszennej maki chlebowej
90 g maki żytniej razowej
11 g soli
W dużej misce wymieszać zakwas z wodą, wsypać obie maki, dobrze wymieszać. Miskę przykryć szczelnie i zostawić na 20 minut do autolizy. Dodać sól zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto (ok. 10 minut). Umieścić je w naoliwionej misce i zostawić pod przykryciem na 2 1/2 godziny.
Wyrośnięte włożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną mąką.
Piec w 220oC około 50 – 60 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego!