Leczo – mój ulubiony przepis
Pyszne, jednogarnkowe danie z gotowanych warzyw, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Moje ulubione z papryką, cukinią, pieczarkami i kiełbaskę. W wersji wegetariańskiej mięso można pominąć.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 średnie cukinie
3 czerwone papryki
200 g pieczarek
300 g ulubionej kiełbasy
1 puszka pomidorów bez skórki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju z pestek winogron (u mnie firmy Oleofarm)
przyprawy: szczypta ostrej papryki, szczypta słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, szczypta chilli, 1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
pieczywo do podania
szczypiorek do dekoracji
Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki, umyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać olej, podgrzać, dodać kiełbaskę i smażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni. Kiełbasę wyjąć na talerz. Na reszcie tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek, pieczarki i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać warzywa: paprykę, cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat, przyprawy i gotować 15 minut pod przykryciem. Poprawić pieprzem i solą do smaku. Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem i podać z świeżym pieczywem.
Smacznego!