Leczo – mój ulubiony przepis

leczo1

leczo5

 

Pyszne, jednogarnkowe danie z gotowanych warzyw, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Moje ulubione z papryką, cukinią, pieczarkami i kiełbaskę. W wersji wegetariańskiej mięso można pominąć.

Podawać ze świeżym pieczywem.

 

Składniki na 4 porcje:

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 średnie cukinie

3 czerwone papryki

200 g pieczarek

300 g ulubionej kiełbasy

1 puszka pomidorów bez skórki

3 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju z pestek winogron (u mnie firmy Oleofarm)

przyprawy: szczypta ostrej papryki, szczypta słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, szczypta chilli, 1 łyżka ziół prowansalskich

sól, pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

pieczywo do podania

szczypiorek do dekoracji

 

Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki, umyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez  praskę. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać olej, podgrzać, dodać kiełbaskę i smażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni. Kiełbasę wyjąć na talerz. Na reszcie tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek, pieczarki i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać warzywa: paprykę, cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat, przyprawy i gotować 15 minut pod przykryciem. Poprawić pieprzem i solą do smaku. Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem i podać z świeżym pieczywem.

Smacznego!

leczo4

Comments are closed.