Kruche makowe gwiazdki

3 dni do świąt i mak w kuchni

 

Wielke odliczanie do świąt trwa. Z mamą zastanawiamy sie co zrobimy wielką wieczerzę, a w miedzy czasie próbuje przepisów z małymi łakociami. Małe, kruche, sprawiające wiele radości makowe ciasteczka, bardzo maślane i mega kruche. Cudownie prezentują się na przedświątecznym stole i są idealne na „raz do buzi” ; ) Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc napewno każdemu zdąży na nie czasu ; ) Polecam!

 

 

Składniki na 20 – 30 sztuk:

120 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g masła, zimnego

50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)

2 łyżki maku (suchego)

 

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170oC przez 8 – 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.

Smacznego : )