Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

kruchy ze sliwkami3

kruchy ze sliwkami2

kruchy ze sliwkami4

kruchy ze sliwkami6

 

Idealnie kruche ciasto z dużą ilością śliwek i kruszonki. Raj dla podniebienia : ) Bardzo proste i szybkie ciasto – wystarczy mieć mrożone śliwki lub w sezonie świeże owoce.

Składniki na ciasto:

  1. 250 g mąki
  2. 125 g miękkiego masła
  3. 100 g cukru
  4. 1 żółtko
  5. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 3 łyżki śmietany 18%

Dodatkowo:

600 g śliwek

 

Składniki od 1-5 połączyć w misce tworząc kruszonkę. Odłożyć 1/3 z ciasta do miseczki a do reszty (2/3)  dodać śmietanę. Porcję ze śmietaną wyłożyć na spód blachy o wymiarach 25 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponaukłówać widelcem i podpiec ok 15 minut w 180 stopniach Celsjusza do lekko złotego koloru.

W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki (dałam mrożone, bez rozmrażania)

Na podpieczonym spodzie ułożyć śliwki (skórką do dołu). Całość posypać pozostałą ilością ciasta.
Piec jeszcze 40-50 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.

Smacznego!

kruchy ze sliwkami0

kruchy ze sliwkami7

Comments are closed.