Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Idealnie kruche ciasto z dużą ilością śliwek i kruszonki. Raj dla podniebienia : ) Bardzo proste i szybkie ciasto – wystarczy mieć mrożone śliwki lub w sezonie świeże owoce.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
600 g śliwek
Składniki od 1-5 połączyć w misce tworząc kruszonkę. Odłożyć 1/3 z ciasta do miseczki a do reszty (2/3) dodać śmietanę. Porcję ze śmietaną wyłożyć na spód blachy o wymiarach 25 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponaukłówać widelcem i podpiec ok 15 minut w 180 stopniach Celsjusza do lekko złotego koloru.
W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki (dałam mrożone, bez rozmrażania)
Na podpieczonym spodzie ułożyć śliwki (skórką do dołu). Całość posypać pozostałą ilością ciasta.
Piec jeszcze 40-50 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.
Smacznego!