Kremowa zupa czosnkowa z serkiem topionym
Zupa czosnkowa idealna na przeziębienie i wzmocnienie odporności, bo czosnek jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, dlatego taka zupa będę idealna na ten czas pogody w kratkę.
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, idealnie kremowa, rozgrzewająco, aromatyczna i bardzo smaczna.
Polecam!
Składniki:
12 ząbków czosnku
2 cebule
3 łyżki masła
1 litr bulionu
4 ziemniaki
200 g serka topionego (śmietankowego lub czosnkowego)
sól, pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem roztopić masło. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone na większe kawałki ząbki czosnku. Zalać warzywa bulionem, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Dodać serki topione i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z żytnim chlebem.
Smacznego!