Krem brokułowy
Mimo, że mój R. jest prawdziwym mięsożercą „z krwi i kości” to na taką zupę zawsze go namówię!
Dzisiaj na obiad pyszny krem z brokuła z dodatkiem warzyw. Wykończony serkiem topionym, który nadaje zupie kremowego charakteru. Sycąca, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.
Smacznego popołudnia ; )
Składniki:
500 g brokuła (1 brokuł)
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 ml bulionu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ziół prowansalskich
100 g serka topionego (np. czosnkowego, albo z ziołami)
W dużym garnku podgrzać oliwę, cebulę obrać, pokroić i smażyć na w garnku do złotego koloru, dodać czosnek, obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć około 3 minut i zalać bulionem. Dodać zioła, pieprz i sól, gotować pod przykryciem około 20 minut. Brokuła umyć, wykroić różyczki, dodać do garnka i gotować do czasu aż brokuł zmięknie. Zdjąć z palnika. Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Serwować z ulubionym pieczywem.
Smacznego