Kapuśniak
Zupa przypominająca smak dzieciństwa, bo babcia często gotowała kapuśniaka na wsi. Z mnóstwem warzyw. Sycąca i rozgrzewająca dzięki pikantnym przyprawom. Idealna na chłodne, zimowe obiady.
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
3 marchewki
2 pietruszki
4 ziemniaki
1/2 selera
2 cebule
3 pokrojone ząbki czosnku
kość wołowa
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
szczypta tymianku, kurkumy, bazylii, pieprzu cayenne, imbiru
pieprz, sól do smaku
Do 2-3 litrów wrzącej wody dodać szczyptę tymianku i kurkumy. Wrzucić kość wołową, kminek i gotować około 1,5 godziny. Następnie dodać pokrojone w plasterki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę, czosnek i przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, bazylię, pieprz cayenne i imbir. Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać przepłukaną (nawet dwukrotnie jeśli kapusta jest kwaśna), pokrojoną i odciśniętą kapustę. Gotować do miękkości warzyw.
Doprawić pieprzem i solą wg uznania.
Smacznego!