Kapuśniak

kapusniak1 kapusniak2

kapusniak3

 

Zupa przypominająca smak dzieciństwa, bo babcia często gotowała kapuśniaka na wsi. Z mnóstwem warzyw. Sycąca i rozgrzewająca dzięki pikantnym przyprawom. Idealna na chłodne, zimowe obiady.

 

Składniki:

500 g kiszonej kapusty

3 marchewki

2 pietruszki

4 ziemniaki

1/2 selera

2 cebule

3 pokrojone ząbki czosnku

kość wołowa

2 listki laurowe

3-4 ziarna ziela angielskiego

1/2 łyżeczki kminku

szczypta tymianku, kurkumy, bazylii, pieprzu cayenne, imbiru

pieprz, sól do smaku

 

Do 2-3 litrów wrzącej wody dodać szczyptę tymianku i kurkumy. Wrzucić kość wołową, kminek i gotować około 1,5 godziny. Następnie dodać pokrojone w plasterki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę, czosnek i przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, bazylię, pieprz cayenne i imbir. Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać przepłukaną (nawet dwukrotnie jeśli kapusta jest kwaśna), pokrojoną i odciśniętą kapustę. Gotować do miękkości warzyw.
Doprawić pieprzem i solą wg uznania.

Smacznego!

kapusniak4

kapusniak5

Comments are closed.