?

Pyszne, ekspresowe, kakaowe, ciasto jogurtowe, z wiśniami z syropu na oleju roślinnym.

Mięciutkie, puszyste, delikatne i wilgotne, polane mleczną czekoladą sprawia, że sięga się po jednek kawałek, następny, następny i trudno jest się opanować, aby nie sięgnąć po jeszcze jeden ;-)

Do odmierzania składników potrzebujesz szklanki o pojemności 250ml.

Ostatni egzamin 5.07, dlatego proszę trzymajcie kciuki i już niedługo wracam do Was ;-)

Buziaki ;*

Składniki:

125 g jogurtu (u mnie „serduszko” firmy Zott o smaku biszkoptowym)

1 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki wiśni z syropu (lub kompotu, albo świeże owoce)

3 łyżki kakao 

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady

3 łyżki masła

 

W misce wymieszać: jogurt, jajka, olej, pokrojone na drobniejsze kawałki wiśnie z syropu i cukier. W drugiej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelać mokre składniki do suchych i dokładnie połączyć widelcem.

Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wyrównać wierzch i piec w 170o C przez 30 minut (do suchego patyczka). 

Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę: w garnuszku zagotować wodę, położyć na wierzch miskę z czekoladą (tak aby dno nie dotykało wody) roztopić i połączyć z masłem. Udekorować wierzch ciasta.

Smacznego!

?