Jabłecznik wg Siostry Leonilli

Jabłecznik wg Siostry Leonilli

Jabłecznik wg Siostry Leonilii4

Jabłecznik wg Siostry Leonilii55

jablecznik wg siostry leonilii3

Jabłecznik wg Siostry Leonilli7

 

Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych jabłeczników na kruchym spodzie, ze słodką bezą i tartymi jabłkami z cynamonem. Musicie koniecznie go upiec w sezonie jabłkowym.

Jabłecznik wspaniale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. Miód w ustach :)

Źródło przepisu: Ciasto Siostry Leonilli

 

Składniki na ciasto:

1) 400 g mąki

2) 50 g cukru

3) 1 mały proszek do pieczenia

4) 4 żółtka

5) 250 g  masła/margaryny

6) szczypta soli

2 łyżki śmietany

2 – 3 kg jabłek

250 g cukru pudru

dużo cynamonu

4 białka

 

Z podanych składników (1-6) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy 2 łyżki śmietany, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia (25 x 28 cm). Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika. Na ciasto rozkładamy umyte, obrane i utarte na tartce o dużych oczkach jabłka. Jabłka wyrównujemy i posypujemy równo na całej powierzchni cynamon. Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru pudru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją wiórkami (trzemy ciasto na tarce) z drugiej części ciasta z zamrażalnika.

Pieczemy ok 1 godziny w 180oC

Smacznego : )

Jabłecznik wg Siostry Leonilii6

jablecznik wg siostry leonilii2

Comments are closed.