Jabłecznik wg Siostry Leonilli
Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych jabłeczników na kruchym spodzie, ze słodką bezą i tartymi jabłkami z cynamonem. Musicie koniecznie go upiec w sezonie jabłkowym.
Jabłecznik wspaniale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. Miód w ustach
Źródło przepisu: Ciasto Siostry Leonilli
Składniki na ciasto:
1) 400 g mąki
2) 50 g cukru
3) 1 mały proszek do pieczenia
4) 4 żółtka
5) 250 g masła/margaryny
6) szczypta soli
2 łyżki śmietany
2 – 3 kg jabłek
250 g cukru pudru
dużo cynamonu
4 białka
Z podanych składników (1-6) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy 2 łyżki śmietany, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia (25 x 28 cm). Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika. Na ciasto rozkładamy umyte, obrane i utarte na tartce o dużych oczkach jabłka. Jabłka wyrównujemy i posypujemy równo na całej powierzchni cynamon. Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru pudru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją wiórkami (trzemy ciasto na tarce) z drugiej części ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy ok 1 godziny w 180oC
Smacznego : )