Jabłecznik serce
Bardzo prosty, szybki, kruchy jabłecznik z prażonymi jabłkami, upieczony w formie kształcie serca. Idealny na romatyczne wieczory, zwłaszcza kiedy druga połówka lubi wypieki z jabłkami ; )
Składniki na ciasto:
125 g masła
170 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
+ 5 łyżek mleka
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i uprażyć na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Ostudzić.
Wszystkie składniki na ciasto oprócz mleka zagnieść w misce – będzie się delikatnie kleić. Ciasto podzielić na większą część 3/4 i 1/4. Większą częścią wylepić (ułatwiając sobie można moczyć ręce w wodzie) formę w kształcie serca (lub tortownicę o średnicy 21 cm). Spód podpiec około 15-17 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć równo podprażone jabłka, resztę ciasta połączyć z mlekiem i wylać równo na wierzch jabłek. Zapiekać kolejne 25- 30 minut.
Smacznego!