Grissini ziołowo – czosnkowe
Bardzo lubię grissini, po pierwsze za ich smak, po drugie za prostote, a po trzecie za możliwość eksperymentowania z przepisami i dodatkami. Dzisiaj z ziołami i czosnkiem. Idealne do schrupania, nawet jako przekąska w ciągu dnia.
Chrup, chrup.
?
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
30 g świeżych drożdzy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 ml oliwy z oliwek (u mnie firmy Biolevita)
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, ostawić na 15 minut. Do mąki dodać gotowy rozczyn, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła i 25 ml oliwy, wyrobić gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Odstawić na 45 – 60 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Z wyrobionego ciasta formować paluszki o takiej samej grubości i długości i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec pozostałą oliwą przesmarować paluszki.
Piec w 220oC około 10 minut (do złotego koloru).
Smacznego!
Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o łagodnym smaku i zapachu.
?Najlepsze gatunki oliwy spożywczej – extra virgin – pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas, żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.?
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.?
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.?
Po więcej na temat firmy Biolevita i olejów w saszetkach zapraszam na stronę: klik, klik