Drożdżowe serce z konfiturą wiśniową i kruszonką
Wilgotne, drożdżowe proste ciasto bez wyrabiania, z konfiturą wiśniową i grubą warstwą maślanej kruszonki. Idealne do kubka ciepłego mleka. Wykorzystałam formę w kształcie serca, jeśli jej nie macie możecie upiec swoje ciasto w tortownicy o średni 20/21 cm
Składniki na ciasto:
25 g drożdży świeżych
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mleka mleka
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka mąki pszennej
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
6-7 łyżeczek konfitury wiśniowej
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajko, olej, mleko i śmietanę. Następnie wsypać mąkę. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Po 2 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki serce lub tortownicy o średnicy 21 cm, na wierzchu położyć łyżką kleksy konfitury wiśniowej i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30-40 minut.
Smacznego!