Drożdżowe serce z konfiturą wiśniową i kruszonką

drozdzowe serce

drozdzowe serce41

drozdzowe serce1

drozdzowe serce6

Wilgotne, drożdżowe proste ciasto bez wyrabiania, z konfiturą wiśniową i grubą warstwą maślanej kruszonki. Idealne do kubka ciepłego mleka. Wykorzystałam formę w kształcie serca, jeśli jej nie macie możecie upiec swoje ciasto w tortownicy o średni 20/21 cm :)

 

Składniki na ciasto:

25 g drożdży świeżych

1/4 szklanki cukru

1 jajko

1/4 szklanki oleju

3 łyżki mleka mleka

2 łyżki śmietany 18%

1 szklanka mąki pszennej

 

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

 

Dodatkowo:

6-7 łyżeczek konfitury wiśniowej

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajko, olej, mleko i śmietanę. Następnie wsypać mąkę. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Po 2 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki serce lub tortownicy o średnicy 21 cm, na wierzchu położyć łyżką kleksy konfitury wiśniowej i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30-40 minut.

Smacznego!

 

drozdzowe serce5

drozdzowe serce2

Comments are closed.