Uwielbiam rogaliki! Najlepiej żeby były delikatnie, kruche, maślane, nie za suche, koniecznie z konfiturą i polane z wierzchu lukrem.

A jakie są Wasze ulubione?

 

Składniki:

300 g mąki

100 g śmietany 18%

80 g masła

25 g świeżych drożdży

2 łyżki mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

+ konfitura (u mnie z owoców leśnych)

 

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Zostawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać masło, śmietanę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie i nie klejące się do rąk ciasto. Ciasto włożyć do miski. przykryć lnianą ściereczkę i ostawić na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać okręgi, następnie kroić na trójkąty, na szerszy koniec nakładać konfiturę i zawijać. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszczenia na 20 minut.

Piec w 180oC przez 15 – 17 minit (do złotego koloru).

Po ostygnięciu można polukrować.

Smacznego!