Czeski wiejski chleb (na zakwasie)

Czeski wiejski chleb (na zakwasie) Czeski wiejski chleb (na zakwasie)1 Czeski wiejski chleb (na zakwasie)2

 

Czeski wiejski chleb (na zakwasie)3

 

Lubicie chleby na zakwasie? Jeśli tak to zapraszam Was dzisiaj na czeski, wilgotny chleb z pięknymi dziurami na mące pszennej i żytniej. Bardzo prosty i szybki do zrobienia a smakuje pysznie – idealny na niedzielne, leniwe śniadanie ; )

Dobrou chuť – Smacznego : )

Źródło przepisu: Moje Wypieki

 

Składniki:

150 g zakwasu żytniego

300 g letniej wody

400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)

100 g mąki żytniej jasnej

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 – 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 – 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami lub otrębami.

Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 – 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia, według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta ‚dough’, pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć, krótko wyrobić, uformować bochenek dalej postępując według powyższego przepisu.

Smacznego :)

chleb po czesku

Czeski wiejski chleb (na zakwasie)4

Czeski wiejski chleb (na zakwasie)5

Comments are closed.