Czekoladowo – cytynowa babka marmurkowa
Dzień Kobiet : )
Z okazji naszego święta upiekłam bardzo szybką i bardzo prostą babkę łaciatkę – czyli naszą znaną babkę marmurkową. Ciasto nie jest za słodkie, dość delikatne, wilgotne – takie jakie najbardziej lubimy z moim R.
R. stwierdził, że dawno nie jadł nic tak dobrego jak dzisiejszy wypiek : )
Jasne ciasto z dodatkiem soku z cytryny, a ciemne z gorzką czekoladą, którą można zastąpić mleczną czekoladą lub dodać kilka łyżek kakao odejmując tyle samo łyżek mąki. Sok z cytryny można zastąpić np. sokiem z pomarańczy lub wanilią. Babkę można polać polewą czekoladową.
Zapraszam więc na babkę do babki Sary ; )
Składniki:
120 g miękkiego masła
100 g ciemnej gorzkiej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki jogurtu naturalnego (można dodać śmietanę 12% lub 18%)
230 g mąki pszennej (dałam tortową)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka (170 g) drobnego białego cukru
Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło wyjąć wcześniej z lodówki aby dostatecznie zmiękło.
Piekarnik nagrzać do 170oC.
Małą podłużną formę keksową (20 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
W jednej miseczce wymieszać mleko ze śmietaną. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę (przez około 10 minut). Dodać do miski po 1 jajku i cały czas miksując dobrze ubić masę. W trakcie ucierania można dodać około 2 łyżeczek mąki gdyby masa się rozwarstwiała.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać 1/3 ilości mąki oraz 1/3 mieszanki mleka ze śmietaną. Wsypać kolejną porcję (1/3) mąki i 1/3 mleka ze śmietaną, delikatnie łącząc je z masą. Dodać resztę składników i zmiksować na minimalnych obrotach (lub mieszać łyżką) tak aby zachować puszystość masy.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać, drugą wymieszać z ostudzoną czekoladą. Wykładać do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą, następnie patyczkiem zrobić kilka ósemek w cieście.
Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (grzałki górna i dolna, bez termoobiegu), do suchego patyczka, studzić w formie przez około 20 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Babkę przechowywać zawiniętą w folię aluminiową lub torbę papierową i woreczek lniany. Będzie dłużej świeża i wilgotna.
Smacznego!