Ciasto Zebra
?Zapraszam na ciasto, które zna chyba każdy, a najbardziej lubiane jest przez wszystkie dzieciaki w naszej rodzinie.
To puszyste waniliowo – kakaowe ciasto, po które każdy sięga z wielką ochotą. Na stole prezentuje się bardzo dobrze, a to wszystko dzięki naprzemiennemu nakładania ciasta przed pieczeniem na środek naszej formy – łyżka jasnego, łyżka ciemnego ciasta i tak dalej. Po przekrojeniu zachwyca nas biało – brązowymi paskami jak u zebry
Polecam i życzę miłego dnia!
Źródło przepisu: Pozytywna kuchnia ( z moimi małymi zmianami)
Składniki (na kwadratową formę o boku 23 cm):
5 jajek
2,5 szklanki mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę
cukier waniliowy (2 łyżki)
1 szklanka oleju
1 szklanka wody (dałam 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej i 1/2 szklanki sprite’a)
2-3 łyżki kakao
Uwaga! Wszystkie składniki do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową!
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas ucieramy. Stopniowo wlewamy olej, mieszamy ciasto łyżką, aż połączą się składniki. Stopniowo wlewamy wodę, mieszamy ciasto łyżką, aż połączą się składniki. Dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, ucieramy całość mikserem.
Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy łyżką.*
Do natłuszczonej i obsypanej mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie białą i brązową, po jednej łyżce – jeśli paski w cieście mają wyjść cienkie lub po dwie – jeśli mają być odrobinę grubsze.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien wyjść suchy).
Ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowujemy w zamkniętym pudełku lub woreczku, co zapobiegnie jego wysuszeniu.
* Obydwie części masy powinny mieć tę samą konsystencję. Jeśli kakao zbyt mocno zagęściło ciemną masę, można dodać do niej odrobinę wody lub zagęścić jasną masę dodatkową ilością mąki (dodajemy jej tyle samo łyżek co kakao do ciemnej masy).??
Smacznego!
?