Ciasto waniliowe z jabłkami

Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy.

Idealne do popołudniowej kawy.

W ten weekend wyjeżdżam i wracam do Was w poniedziałek z nowymi przepisami,

miłego weekendu!

 

Składniki:

130 g miękkiego masła

2 duże lub 3 małe jajka 

100 g cukru

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 opakowanie cukru waniliowego

1 laska wanilii

110 ml mleka

3 małe lub 2 duże jabłka

 

Pokrojone masło w kostkę razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie dodać jajka, wyskrobane ziarenka z laski wanilii i miksować około 5 minut. Następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, miksować około 2 minut. Dodać mleko i wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto, wyrównać.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na wierzch ciasta, docinąć ręką, aby owoce zatopiły się w cieście.

Piec w 180oC około 60-65 minut (do suchego patyczka).

Studzić w formie przez 20 minut, następnie odpiąć obręcz i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego ; )