Ciasto waniliowe z jabłkami
Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy.
Idealne do popołudniowej kawy.
W ten weekend wyjeżdżam i wracam do Was w poniedziałek z nowymi przepisami,
miłego weekendu!
Składniki:
130 g miękkiego masła
2 duże lub 3 małe jajka
100 g cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 laska wanilii
110 ml mleka
3 małe lub 2 duże jabłka
Pokrojone masło w kostkę razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie dodać jajka, wyskrobane ziarenka z laski wanilii i miksować około 5 minut. Następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, miksować około 2 minut. Dodać mleko i wymieszać do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto, wyrównać.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na wierzch ciasta, docinąć ręką, aby owoce zatopiły się w cieście.
Piec w 180oC około 60-65 minut (do suchego patyczka).
Studzić w formie przez 20 minut, następnie odpiąć obręcz i posypać cukrem pudrem.
Smacznego ; )