ucierane ciasto z rabarbarem1

ucierane ciasto z rabarbarem2

ucierane ciasto z rabararem5

ucierane ciasto z rabarbarem4

Ekspresowe, proste i nieskomplikowane ucierane ciasto, idealnie współgrające z kwaskowatym rabarbarem. Wierzch wykańcza delikatna kruszonka. Ciasto jest miękkie, sprężyste, nie za suche, świeże nawet następnego dnia. Do ciasta można dodawać ulubione owoce.

Miłego dnia : )

Składniki:

200 g masła

3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do rabarbaru

3 jajka

1 1/2 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

300 g rabarbaru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, posypać cukrem i odstawić.

Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło, na jasną masę. Dodać cukier, dalej ucierać. Wbić jajka, jedno po drugim. Dodać przesiane suche składniki suche i połączyć.

Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 – 60 minut, do suchego patyczka.

 

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

30 g cukru

70 g mąki

 

Wszystkie składniki wsypać do miski i rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Smacznego!

ucierane ciasto z rabarbarem3