Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
Ekspresowe, proste i nieskomplikowane ucierane ciasto, idealnie współgrające z kwaskowatym rabarbarem. Wierzch wykańcza delikatna kruszonka. Ciasto jest miękkie, sprężyste, nie za suche, świeże nawet następnego dnia. Do ciasta można dodawać ulubione owoce.
Miłego dnia : )
Składniki:
200 g masła
3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do rabarbaru
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
300 g rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, posypać cukrem i odstawić.
Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną masę. Dodać cukier, dalej ucierać. Wbić jajka, jedno po drugim. Dodać przesiane suche składniki suche i połączyć.
Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 – 60 minut, do suchego patyczka.
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
30 g cukru
70 g mąki
Wszystkie składniki wsypać do miski i rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Smacznego!