Ciasto truskawkowe z kruszonką
Jak tylko patrzę na stragany z koszykami pełnymi truskawek, na ogród mamy, w którym powoli dojrzewają to naprawdę mam ochotę na coś mega mocno truskakowego i to ciasto właśnie takie jest!
To najlepsze ciasto z truskawkami jakie kiedykolwiek jadłam w życiu! Wilgotne, puszyste, delikatne, z dużą ilością owoców, pięknie wyrośnięte i aromatyczne.
Tak bardzo nam smakowało, że z Radziem zjedliśmy połowę blaszki na raz! Następne ciasto będzie również z truskawkami, bo one teraz rządzą itylko na nie mam teraz ochotę
Przepis polecam bardzo, bardzo, bo jest prosty i nieskomplikowany, a efekt cudowny!
Autorka przepisu: Asia
Składniki na ciasto:
800 g truskawek
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce ).Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 – 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.
Smacznego ; )