Ciasto Lion

ciasto lion1 ciasto lion2

ciasto lion

ciasto lion8

ciasto lion4
Pyszne ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie zajmie niecałe pół godziny. Główne składniki jakie potrzebujemy to herbatniki, masa kajmakowa, serek mascarpone, śmietana kremówka i znane każdemu batoniki Lion. Polecam, zwłaszcza na następny dzień :)

UWAGA! Kawałek ciasta to spora ilość słodkości i przyjemności, od której można się uzależnić ; )

 

Składniki na spód:

duże opakowanie herbatników (u mnie 36 herbatników)

puszka masy kajmakowej

 

Składniki na masę z Lionami:

4 batony Lion XXL (200 g)

250 g serka mascarpone

300 g śmietanki kremówki 30 %

 

Składniki na masę śmietankową:

300 g śmietany kremówki 30%

 

Dodatkowo:

1 opakowanie żelatyny deserowej (takiej)

gorzka czekolada do posypania

5 – 6 batoników mini Lion na wierzch ciasta

Dno blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników.

Żelatynę deserową przygotować wg instrukcji na opakowaniu i podzielić na 2 części. Jedną dodać do masy z batonikami, a drugą do masy śmietankowej.

300 g schłodzonej kremówki ubić na sztywno, na koniec dodać połowę porcji żelatyny deserowej. Połączyć z serkiem mascarpone – krótko zmiksować mikserem.

Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka. Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Pozostałą kremówkę (mocno schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać drugą połowę żelatyny. Masę wyłożyć na herbatniki.

Całość posypać startą czekoladą i udekorować pokrojonymi batonikami Lion

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego :)

Źródło inspiracji

ciasto lion5

lion10ciasto lion7

Comments are closed.