Ciasto Krówka
Zapraszam Was na pyszne ciasto na biszkopcie o smaku toffi, przekładane masą śmietanową, udekorowane masą kajmakową z orzechami włoskimi. Delikatne, rozpływające się w ustach, idealne do popołudniowej kawy.
Polecam!
Miłego popołudnia
Źródło inspiracji: Aneta
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki mąki
1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki kakao
szczypta soli
Składniki na poncz:
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki na masę śmietanową:
350 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
Składniki na dekorację:
1/2 puszki masy kajmakowej
1 szklanka orzechów włoskich – posiekanych
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier oraz żółtka.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 23 x 23 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i ostudzić.
Biszkopt przekroić na 2 równe blaty. Blat, który będzie spodem nasączyć ponczem. Śmietanę ubić sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier puder. Wyłożyć na wierzch, przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą, tak aby poziom wody kończył się w połowie puszki. Podgrzać, kiedy będzie płynna wyłożyć na wierzch i posypać orzechami.
Włożyć do lodówki na 3 godziny i serwować na zimno.
Smacznego!