Ciasto kawowe ze śmietaną
Klasyka.
Kawowy biszkopt, kawowy poncz, słodka śmietanka i znowu kawowy akcent. Dla fanów i fanek kawy – kawoszy, którzy kochają smak kawy
Polecam!
Bardzo szybkie i prosto w przygotowaniu.
Porada: Aby śmietana dobrze się nam ubiła i nie zważyła należy ją z początku miksować na najwyższych obrotach miksera, a jak widzimy, że jest prawie ubita zmniejszyć do ? obrotów.??? Może znacie macie swoje sprawdzone triki na śmietanę?
Życzę aromatycznego dnia pachnącego kawą!?
Składniki na biszkopt:
6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Składniki na krem:
700 ml śmietany kremówki, najlepiej 36%
2 x 12 g Fix do ubijania śmietany
Składniki na poncz:
1/2 szklanki wody
1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3 łyżeczki drobno zmielonej kawy ziarnistej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.
Formę prostokątną 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować formy masłem) przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
W wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i cukier puder. Nasączyć z wierzchu biszkopt.
¦mietanę kremówkę ubić w wysokim naczyniu. Dodać cukier puder wymieszany z Fixem do śmietany. Odłożyć ? szklanki do dekoracji, resztę przełożyć na biszkopt i wyrównać.
Posypać przez drobne sitko zmieloną kawą. Udekorować kleksem śmietany i ziarnami kawy.
Włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia i podawać.
Smacznego!