Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie drożdżowe wypieki to zapraszam Was na ciasto drożdżowe pachnące pieczonymi śliwkami z chrupiącą, maślaną kruszonką. Ciasto robi się bardzo szybko, bez brudzenia rąk i zarabiania ciasta. Wystarczy wg przepisu włożyć składniki do miski, po paru godzinach wymieszać łyżką i wyłożyć na blaszkę, dodać owoce, posypać kruszonką i do piekarnika! Najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem dobrej kawy zbożowej.
Składniki na ciasto:
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
2 czubate szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 kg śliwek
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 -4 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, cukier waniliowy, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli. Nie mieszać! – tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce, aby powstały grudki ciasta. Przygotować owoce. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przelać do formy 20 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce skórą do dołu i posypać kruszonką.
Piec w 180oC przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).
Smacznego!
Porada: Aby ciasto było pięknie przyrumienione z wierzchu na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć termoobieg.