Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze drożdżowe jakie jadłam w życiu! Co powiesz o dzisiejszym cieście? Zapytałam mojego generalnego degustatora – mojego R.

Pyszne! Pięknie wyrośnięte, nie za suche, delikatne, puszyste, nawet rabarbar dobrze tutaj pasuje, z chrupiącą kruszonką, pyszne.

Czy można czegoś więcej pragnąć? Odpowiem jedno – dokładkę ;)

Idealnie ciasto na tak pięknie i słoneczne popołudnia jak ten!? Naprwdę polecam. Przepis bardzo prosty do przygotowania, bardzo dobrze się z nim pracuje, chociaż potrzebuję dużo czasu na wyrośnięcie, piecze się je w ciekawy sposób – przez 20 minut w otwartym piekarniku, dopiero póĽniej domyka się drzwiczki. 

Autorka przepisu: Asia

 

?Składniki na ciasto drożdżowe

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 kostka masła (200 g)

4 jajka

1 saszetka (8 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych (użyłam drożdży instant – piekarskich babuni)

4 szklanki mąki pszennej (lub mąki orkiszowej)

 

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki pszennej (lub mąki orkiszowej)

50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch

50 g cukru

125 g masła (schłodzonego)

 

Dodatkowo:

600 – 700 g rabarbaru

cukier puder

 

***

(1 szklanka = 250 ml)

***

Formę o wymiarach minimum 26 x 33 cm (mierzona po dnie) posmarować z grubsza oliwą lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z jajkami (zanim dodamy jajka upewnijmy się że masa nie jest bardzo gorąca, aby jajka się w niej nie ścięły). Wsypać drożdże (świeże wcześnie pokruszyć) do jeszcze ciepłej masy i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (blisko Ľródła ciepła, bez przeciągów), aż masa się spieni i zgęstnieje.
Dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki, choć ciasto będzie dość rzadkie. Ciasto można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką (lub końcówkami) do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie pokroić rabarbar na 1/2 cm kawałki. Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka.
Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce (blisko Ľródła ciepła, bez przeciągów) na 40 minut (lub dłużej jeśli mamy czas) do czasu aż ciasto podrośnie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić do środka blaszkę z ciastem, drzwiczki otworzyć i piec tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez około 30 – 45 minut aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta – patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto może mieć nierówną powierzchnię, być nieco pofalowane. Boki mogą być wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki, bliżej Ľródła ciepła). Posypać cukrem pudrem i ostudzić 
przed pokrojeniem.

Smacznego ; )

Comments are closed.