Cynamonki z rodzynkami : )
C Y N A M O N O W E
Ś L I M A C Z K I
Idealne ciasteczka do porannej kawy, wygladają niesamowicie ładnie – prawie jak skorupka ślimaczka. Od razu kiedy je upiekłam, zawiozłam jeszcze ciepłe do mojego R. – stwierdził, ze wielkiej rewelacji nie ma, ale do kawy jak najbardziej. Po południu zjawiła się cała rodzinka i po godzinie ciasteczek nie było, wiec chyba im bardziej smakowały niż R. – dla każdego coś innego ; )
Składniki na ciasto:
1000 g mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
3 jajka
400 ml mleka
pół łyżeczki soli
140 g masła, miękkiego
Wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Składniki na cynamonowe nadzienie:
1/4 kostki masła, roztopionego
około pół szklanki cukru
kilka łyżeczek cynamonu – dałam dużo cynamonu!
rodzynki (opcjonalnie)
jajko do posmarowania + 1 łyżka mleka
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi – dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę,
pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy – sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego ; )
C I E K A W O S T K A
R o d z y n k i.
To wysuszone na słońcu winogrona. Owoce te charakteryzują się sporą zawartością fosforu i jodu. Ten pierwszy reguluje gospodarkę w naszym organizmie, drugi zaś jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Rodzynki obniżają poziom cholesterolu i przyspieszają spalanie tłuszczów. Dzięki swoim dobroczynnym właściwością obniżają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Szczególnie polecane są dla pań w trakcie klimakterium oraz dzieci.