Cynamonki z rodzynkami : )

C Y N A M O N O W E 

 Ś L I M A C Z K I

 

 

Idealne ciasteczka do porannej kawy, wygladają niesamowicie ładnie – prawie jak skorupka ślimaczka. Od razu kiedy je upiekłam, zawiozłam jeszcze ciepłe do mojego R. – stwierdził, ze wielkiej rewelacji nie ma, ale do kawy jak najbardziej. Po południu zjawiła się cała rodzinka i po godzinie ciasteczek nie było, wiec chyba im bardziej smakowały niż R. – dla każdego coś innego ; )

 

 

Składniki na ciasto:

1000 g mąki pszennej

100 g świeżych drożdży

1/2 szklanki cukru

3 jajka

400 ml mleka

pół łyżeczki soli

140 g masła, miękkiego

Wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Składniki na cynamonowe nadzienie:

1/4 kostki masła, roztopionego

około pół szklanki cukru

kilka łyżeczek cynamonu – dałam dużo cynamonu!

 

rodzynki (opcjonalnie)

jajko do posmarowania + 1 łyżka mleka

Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi – dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę,

 

 

pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy – sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego ; )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C I E K A W O S T K A

R o d z y n k i.

To wysuszone na słońcu winogrona. Owoce te charakteryzują się sporą zawartością fosforu i jodu. Ten pierwszy reguluje gospodarkę w naszym organizmie, drugi zaś jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Rodzynki obniżają poziom cholesterolu i przyspieszają spalanie tłuszczów. Dzięki swoim dobroczynnym właściwością obniżają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Szczególnie polecane są dla pań w trakcie klimakterium oraz dzieci.

Comments are closed.