Biszkopt ciemny
C I E M N Y B I S Z K O P T
Jutro przyjeżdża moja siostra z obozu harceskiego, także jutro zrobię jej niespodziankę i zrobię jakiś pyszny tort. Jak narazie zrobiłam biszkopt. Moja mama mnie nauczyła żeby zrobić jeden dzień wczesniej biszkopt przed robieniem tortu, żeby łatwiej się go kroiło, więc pielęgnuję tradycję.
Składniki na biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. około 30 – 40 minut
Jeszcze jedna mamina tradycja – od razu po wyjęciu biszkoptu z piekarnika lekko udeszam blaszką z ciastem o blat, wtedy nasz biszkopt nie opada ; )
Smacznego ; )