Słodkie drożdżówki z masą budyniową

Słodkie drożdżówki z masą budyniową w kształcie serduszek i motylków

 

 

Już kiedyś robiłam te drożdżówki, zrobiły furorę za ich fikuśny kształt. Moi rodzice wyjeżdżają na pare dni na ścianę wschodnią i odwiedzą rodzinę, a jako prezent zawiozą właśnie te drożdżówki, mam nadzieję, że będą się podobać ; )

 

***

Składniki na ciasto:

1) 150 ml mleka

2) 5 łyżek cukru

3) 1 łyżeczka soli

4) 2 jajka

5) 5 szklankek mąki pszennej

6) 4 łyżki roztopionego masła

100 g świeżych drożdży + 150 ml mleka + łyżeczka cukru + łyżeczka mąki = rozczyn

Wszystkie składniki (1-6) umieścić w misce, dodać rozczyn (150 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, poczekać aż wyrośnie i dodać do reszty składników) i wyrobić. Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto podzielić na równe części, formując z nich kulki, mi wyszło 28 kuleczek trochę nierównych ; )

 

***

Składniki na masę budyniową:

3 opakowania budyniu przygotowanego na 1 litr mleka

3 łyżki masła

Zimny budyń wymieszać z masłem na gładką masę.

Kulki nadziewać masą budyniową i formować w serduszka i motylki.

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.  

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

Smacznego ; )

 

a oto prezent : )

Comments are closed.