Sernik czarno – biały
Sernik dwukolorowy – czarno – biały z brzoskwinkami
Ten sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa i ulubiony sernik. Smakuje bardzo akasamitnie, a kakaowe ciasto nadaje cudowną czekoladową nutkę, ciasto rozpływa się w ustach..
Składniki na kruche ciasto:
400 g mąki
20 g (3 łyżki) kakao
1/8 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
250 g zimnego masła
2 żółtka
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
4 żółtka
100 g masła roztopionego
40 g (1 op.) budyniu waniliowego
6 białek
szczypta soli
70 g cukru
1 puszka brzoskwiń
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier oraz zimne pokrojone w kostkę masło. Wetrzeć masło w mąkę aż otrzymamy kruszynki. Dodać żółtka (wszystkie białka zachowujemy do masy) i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić ciasto na 2 części (ta porcja, która pójdzie na spód powinna być nieco większa). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz.
Nagrzać piekarnik do 170ºC. Sery zmiksować ze szklanką cukru. Dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Wmiksować wystudzone roztopione masło, a następnie budyń. Dodać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 70 g cukru. Wmieszać białka ostrożnie szpatułką do masy serowej.
Zetrzeć większą część ciasta na spód blaszki. Lekko docisnąć dlońmi. Nałożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec przez ok. 1 godz. Wystudzić w piekarniku.
Smacznego ; )