Koktajl bananowy
Poranny zastrzyk energii na śniadanie
1 zamrożony banan, obrany, pokrojony na 4 części
⅔ szklanki mleka
1 łyżka stołowa miodu
Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze. Podawaj w wysokiej szklance, wierzch można udekorować kakao.
Smacznego ; )
Ciekawostka o bananie
100 g banana zawiera 74 g wody i odpowiada dokładnie 100 kaloriom. Pozostały skład banana to 1,15 g białka, ok. 0,2 tłuszczu i resztę – węglowodany. Banany są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Są także bogactwem potasu, magnezu, cynku i manganu. Zawierają również witaminy B1, B2, B6, B12, C, A i E. Odkryto, że w bananach znajdują się również małe ilości witaminy D oraz hormonów serotoniny i norepinefryny odpowiedzialnych za prawidłowy stan układu nerwowego. Dzięki wysokiej zawartości potasu banany wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny – obniżają one ciśnienie krwi, regenerują i odtruwają organizm, działają uspokajająco i zapobiegają problemom z bezsennością i nerwowością. Dodatkowo potas zawarty w bananach reguluje rytm pracy mięśnia sercowego, wzmacnia go i ochrania przed zawałami, łagodzi dolegliwości mięśniowe i kontroluje gospodarkę wodną skóry jak i wszystkich organów. Zawarte w bananach kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w regulacji tłuszczów nienasyconych i nasyconych w organizmie. Błonnik odpowiedzialny jest za kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi. Zapach banana zawdzięczamy kwasowi izowalerianowemu. Banany chronią błonę śluzową żołądka, regenerują ją i wzmacniają. Dojrzałe owoce zapobiegają zaparciom i pełnią funkcję ochronną przed schorzeniami wrzodowymi.