Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką
Jedno z moich ulubionych ciast na lato. Bardzo proste, nieskomplikowane ciasto drożdżowe na oleju – wilgotne, puszyste, z dodatkiem sezonowych owoców, obficie obsypane maślaną kruszonką. Dzisiaj polecam z borówką amerykańską lub jagodami : )
Składniki na ciasto:
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1/3 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
około 2 szklanek borówki amerykańskiej
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyć borówkę i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 40-45 minut.
Smacznego!