Brownies bez mąki z malinami
Codziennie jadam cztery elementy odżywcze: mleczną czekoladę, gorzką czekoladę, białą czekoladę i kakao. – Debra Tracy
Jak głosi legenda, jego autorka Mildred „Brownie” Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.
Składniki:
35 g kakao
80 ml gorącej wody
200 g gorzkiej czekolady, roztopionej
150 g masła, roztopionego
200 g ciemnego brązowego cukru
100 g zmielonych orzechów laskowych
4 jajka
100 g świeżych malin
Dodatkowo:
1 łyżka kakao, do dekoracji
Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.
Blaszkę o boku 19 – 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę, na wierzch poukładać maliny, delikatnie przykryć je ciastem.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 – 70 minut. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.
Smacznego