Brownies bez mąki z malinami

Codziennie jadam cztery elementy odżywcze: mleczną czekoladę, gorzką czekoladę, białą czekoladę i kakao. – Debra Tracy
 

Jak głosi legenda, jego autorka Mildred „Brownie” Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.

Uwielbiam brownie – nie dość, że jest całe moje, bo nikt oprócz mnie go nie lubi, to same jego pieczenie sprawia mi przyjemość. Wszystko jest dla mnie wielką rozkoszą – po primo zapach gorzkiej czekolady i kakao działają na mnie jak afrodyzjak, po secundo ostatnią rzeczą, którą zażyczyłabym sobie zanim odejdę to porządny kawał brownies z lodami waniliowymi, więc chyba naprawdę ja po prostu kocham te ciasto!
 
PS. Do mojego R. – specjalnie dla Ciebie zmieniłam czcionkę, ale za to jutro zjesz ze mną brownie ; )
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

Składniki:

35 g kakao

80 ml gorącej wody

200 g gorzkiej czekolady, roztopionej

150 g masła, roztopionego

200 g ciemnego brązowego cukru

100 g zmielonych orzechów laskowych

4 jajka

100 g świeżych malin 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao, do dekoracji

Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.

Blaszkę o boku 19 – 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę, na wierzch poukładać maliny, delikatnie przykryć je ciastem.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 – 70 minut. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)