Owsianka
Płatki owsiane na mleku ze śliwkami i miodem
To nie przypadek, że koń, synonim zdrowia i siły, tak lubi owies. Wśród zbóż to właśnie owies posiada najwięcej składników odżywczych i wzmacniających. Jego ziarna zawierają łatwostrawną skrobię, białko, tłuszcze, węglowodany, związki mineralne (wapń, żelazo, fosfor) oraz witaminy (E, B1, B2, PP). Chyba w poprzednim wcieleniu byłam koniem, bo bardzo chętnie sięgam po owsiankę, taką gęstą, prawdziwą jak u babci. Jeden warunek – musi być na słodko. Kiedy mam ochotę na coś ciepłego z rana – wybieram ją zawsze.
Składniki:
350 ml mleka
50 g płatków owsianych
szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut (ja zazwyczaj około 1 minuty, ale to zależy od płatków). Uwaga: owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy ciągle ją mieszać. Podawać ciepłą, z miodem i śliwkami.
Smacznego : )