Sernik wiedeński
Mozartkugeln i sernik wiedeński
Mozartkugeln to jedna z wizytówek Austrii. Są to tradycyjne praliny marcepanowe w polewie czekoladowej. Produkt utożsamiany z najwyższą jakością. Przywieźliśmy je z naszej wyprawy z Wiednia. Idealne do oglądania zdjęć i wspominania tego wspaniałego miejsca i ludzi przy kubku kawy i serniku wiedeńskim.
Składniki:
1 kg sera, trzykrotnie mielonego
10 jajek
40 dag cukru pudru
30 dag masła
10 dag mąki ziemniaczanej
szczypta soli
cukier waniliowy
rodzynki, jeśli ktoś lubi
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, ser, rodzynki, sól, mąkę ziemniaczaną a na koniec ubitą pianę z 10 białek, delikatnie wszystko wymieszać, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
Piec 1 godzinę w 180oC.
Smacznego : )