Domowy budyń waniliowy
Budyniowe popołudnie z Haneczką
Już 2 rok we wakacje opiekuję się moją kuzyneczką Haneczką, która tak samo jak ja uwielbia budyń. Dla takiego skarba warto zrobić samemu pyszny budyń : ) niestety zdjęcia nie są za ładne, bo nie mogłyśmy wytrzymać, żeby ostygł budyń dlatego kubki są zaparowane.
Składniki na 3 nieduże porcje (jak na zdjęciu):
2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżka masła
3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.
Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z sokiem malinowym i łyżeczką nutelli.
Smacznego