Domowy budyń waniliowy

Budyniowe popołudnie z Haneczką

 

Już 2 rok we wakacje opiekuję się moją kuzyneczką Haneczką, która tak samo jak ja uwielbia budyń. Dla takiego skarba warto zrobić samemu pyszny budyń : ) niestety zdjęcia nie są za ładne, bo nie mogłyśmy wytrzymać, żeby ostygł budyń dlatego kubki są zaparowane.

Składniki na 3 nieduże porcje (jak na zdjęciu):

2 szklanki (500 ml) mleka

1 łyżka masła

3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

pół laski wanilii

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.

Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z sokiem malinowym i łyżeczką nutelli.

Smacznego :)