Szwajcarski placek z jabłkami

Jabłuszko pełne snu

  

„Rubinowe jabłuszko w sen zapadło na trawie
Szedł pan kapral uliczką zerknął na nie ciekawie
Zerknął stanął i stoi pary z gęby nie puszcza
Pewno nigdy nie widział chrapiącego jabłuszka

O jabłuszko jabłuszko
Jabłuszko pełne snu
O gdzie spojrzeć jabłuszko
Jabłuszko tam i tu
O gdzie spojrzeć jabłuszko
Jabłuszko pełne snu
Jabłuszko tam i tu

Długo głowił się kapra aż się ujął pod boki
Cóż się mogło jabłuszku przyśnić we śnie głębokim
Może słońce sierpniowe ten generał jabłuszek
Może całus od gruszek lub na zimę kożuszek
O jabłuszko

Wtem usłyszał że jabłko we śnie mówi do niego
” Weź mój rubin i złoto nie bądź gapą kolego”
Po czym zaraz czmychnęło za jeziora i lasy
Nie dogonił go kapral choć pogubił obcasy

O jabłuszko jabłuszko
Jabłuszko pełne snu
O gdzie spojrzeć jabłuszko
Jabłuszko tam i tu
O gdzie spojrzeć jabłuszko
Jabłuszko pełne snu
Jabłuszko tam i tu

Będzie za to mozolnie w pace liczyć dni długie
Oj nieprędko pan kapral znowu będzie mieć w czubie
Wy nie śmiejcie się z niego wszak morowe z was chłopy
Wam też mogą się trafić bo się liczą na kopy

O jabłuszka jabłuszka
Jabłuszka pełne snu
O gdzie spojrzeć jabłuszka
Jabłuszka tam i tu
O gdzie spojrzeć jabłuszka
Jabłuszka pełne snu
Jabłuszka tam i tu”


 

Dzisiaj gdy piekłam sobie te ciasto nuciłam pod nosem piosenkę z przedszkola : )

 Szwajcarzy do tego typu ciast biorą tzw. zielone jabłuszka lub goldeny. Z naszych jabłek nadadzą się antonówka, szara reneta czy landsberska.

 

 Składniki na ciasto:

20 dag mąki

pół kostki (125 g) masła

pół szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany kremówki

szczypta soli

bułka tartą do oprószenia formy


Składniki na nadzienie:

5-6 winnych jabłek

2 łyżki calvadosu rumu lub brandy

łyżka soku z cytryny

garść orzechów pistacjowych

cukier kryształ do posypania ciasta

 

 

 

 
 

 

 

 Jabłka starannie je umyj i cienko obierz. Potem przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe cząstki i wrzuć do salaterki. Jak najszybciej skrop je sokiem z cytryny i alkoholem (także te spod spodu). Sok uchroni je przed ściemnieniem, a alkohol spowoduje, że będą aromatyczne i wykwintne w smaku. Szwajcarzy oczywiście preferują calvados (znakomitą francuską brandy jabłkową), ale śmiało możesz użyć dostępniejszego u nas rumu lub brandy.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Miękkie masło utrzyj mikserem ze stopniowo dosypywanym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodawaj kolejno po jednym jajku i ucieraj, aż składniki dokładnie się połączą. Wtedy, nadal ucierając, porcjami dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, wlej śmietanę kremówkę i starannie wszystko wymieszaj.

Włącz piekarnik na 175°C. Tortownicę średniej wielkości lub niedużą prostokątną formę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto, niech równomierną warstwą przykryje całe dno.

Osącz jabłka na sicie. Teraz starannie poukładaj cząstki jabłek na cieście. Najpiękniej będą wyglądały, gdy ułożysz je ukośnie jeden przy drugim ?na zakładkę?, jak dachówkę. Jeśli będziesz piekła ciasto w tortownicy, kładź cząstki jabłek promieniście, a jeśli w prostokątnej blasze – w prostych lub skośnych (po przekątnej) rzędach. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.

Gdy ciasto trochę przestygnie, posyp je posiekanymi pistacjami i cukrem kryształem. Prawda, że apetycznie wygląda? A jak pięknie pachnie! Koniecznie podaj go tak jak Szwajcarzy – z dodatkiem bitej śmietany. Sukces gwarantowany!

 
Smacznego : )

Comments are closed.