Ciasto marchewkowe
Ciasto + „surówkowa” marchew = cudowne ciasto
Jeśli marchew można nazwać owocem to umieszczam ten przepis w kategori ‚ciasta z owocami’. Nigdy w moim światopoglądzie nie mieściło się połączenie marchwi i słodkiego ciasta do chwilki aż nie spróbowałam – jest delikatne o korzennym zapachu, podobnym do piernika, pełne różnych smaków i aromatów, pobudza wszystkie nasze zmysły
Jest niezwykle popularnym ciastem w krajach anglosaskich jest carrot cake, czyli słodki deser z tartą marchewką, która po upieczeniu nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Składniki:
4 jajka
250 g cukru pudru
185 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
400 g marchwi, obranej i startej na tarce
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i rodzynek
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
Formę nasmarować masłem i wysypać mąką.
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej.
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko, a następnie połączyć z jajkami. Dodać orzechy i rodzynki i na końcu dodać tartą marchew.
Przelać do formy i piec 1 godzinę.
Smacznego!