Strudel z jabłkami i rodzynkami.
I love apple strudel
Wierszyk z dzieciństwa i zawsze było mi szkoda małego robaczka, który w przeciwieńastwie do mnie nie lubił jabłek, a ja je uwielbiam pod każdą postacią – dzisiaj środkowoeuropejski wyrób cukierniczy, popularny szczególnie w Austrii, gdzie najprawdopodobniej został wynaleziony, najczęściej podawany z serem lub jabłkami : ) Palce lizać!
„Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek,
A na tym robaczku zielony kubraczek.
Powiada robaczek: „I dziadek, i babka,
I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka,
A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta!
Mam chęć na befsztyczek!” I poszedł do miasta.
Szedł tydzień, a jednak nie zmienił zamiaru,
Gdy znalazł się w mieście, poleciał do baru.
Są w barach – wiadomo – zwyczaje utarte:
Podchodzi doń kelner, podaje mu kartę,
A w karcie – okropność! – przyznacie to sami:
Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami,
Duszone są jabłka, pieczone są jabłka
I z jabłek szarlotka, i komput, i babka!
No, widzisz, robaczku! I gdzie twój befsztyczek?
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek.
Jan Brzechwa”
Składniki na ciasto:
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
masło do natłuszczenia blachy,
1,5 szklanki mąki
Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 kg jabłek
2 łyżki rumu
skórka z jednej cytryny,
1/2 szklanki rodzynek (namoczonych)
Ja podwoiłam składniki i zrobiłam 2 roladki.
W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w większą kostkę i wymieszać z bułką tartą, cukrami, rumem, rodzynkami i skórką z cytryny.
Ciasto cienko rozwałkować, a następnie powyciągać rękami na jeszcze cieńsze. Jeśli gdzieś ciasto się przerwie, nie szkodzi.
Ciasto przełożyć na serwetkę (będzie się łatwiej zwijać). Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 0,5 cm marginesu. Pomagając sobie serwetką, zwinąć ciasto i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec około 45 min w temp. 180oC