Melonowe śniadanie i wspomnienia z wakacji

Melon i wyspa Hvar.

Wiadomość dla fanów zdrowego odżywiania – melon bogaty jest: w cukier, karoteny, witaminy B1, B2, B6, PP, E, C, A, kwas pantotenowy, związki mineralne, zwłaszcza potas. Owoce te w 90% składają się z wody, sok z melona doskonale gasi pragnienie, a nektar ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Melon zalecany jest dla osób w rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, natomiast powinny go unikać osoby z cukrzycą i z zaburzeniami trawienia. Jest owocem niskokalorycznym – około 100g dostarcza tylko 40 kcal.

Dzisiaj rano zrobiłam muesli z melonem, jogurtem i całość posypałam pestkami dyni. Pycha!

Mało kto wie, że pestki dyni zawierają tokoferole – witaminy płodności; mają one działanie afrodyzjakalne. Warto je jeść?:) Oprócz tego, o pestkach dyni nie powinny zapominać osoby walczące z trądzikim i wypadającymi włosami. Oprócz tego, znajdziemy w nich mnóstwo lecytyny, która zneutralizuje kłopoty z koncentracją. Warto jest urozmaicić  w nie swoje dzienne menu. Już garść dziennie wystarczy, aby zauważyć poprawę.nasiona dyni, czyli pestki, mają właściwości lecznicze. Stosuje się je przeciw pasożytom przewodu pokarmowego. Zawarta w nich kukurbitacyna przenika przez ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy. W przeciwieństwie do innych środków (np. chemicznych) jest przy tym nieszkodliwa. Nie przenika przez przewód pokarmowy człowieka i nie drażni śluzówki. Pestki dyni zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, pomagają przy opryszczce, wrzodach żołądka. Zawierają około 40 procent tłuszczu, białko, lecytynę, żelazo, wapń, dużo cynku (dobrze wpływa na włosy, skórę, paznokcie i przyspiesza gojenie się ran). A więc na zdrowie ; )

 

Comments are closed.