Skubaniec z brzoskwiniami i rabarbarem
Ach, ten skubany!
Z okazji dnia Chłopca upiekłam skubańca z brzoskwiniami i rabarbarem, które łącząc się dają idealne słodkawo-kwaśne połączenie : ) dziś w Dniu Waszego święta – Chłopaki, wszystkiego naj!
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu – ciasto będzie bardziej kruche)
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu do piany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 puszki brzoskwiń w syropie, pokrojone w kostkę
rabarbar, wg uznania, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
Szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce.
Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto.
Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub palcami małe kawałki ciasta i posyp nimi pianę.
Piecz ciasto ok 60 minut w temp. 180°C.
Smacznego : )