Sernik Nowojorski (New York Style Cheesecake)

I love NY and cheescakes

Dzisiaj ani trochę nie będę skromna – ten sernik wyszedł rewelacyjnie. Nigdy, przenigdy nie jadłam tak pysznego sernika, jest mega delikatny, rozpływający się w ustach. Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają.Polecam z całego serca : ) Nawet mojemu R. bardzo smakował, który twierdził, że nie ma lepszego sernika od sernika z brzoskwiniami ; )

 

 

Składniki na spód:

 200 g herbatników

100 g masła

 

Składniki na masę serową:

 1 kg serka śmietankowego

330 ml śmietany (gęsta, 18 %)

5 jajek

230 g cukru

1 pełna łyżka mąki pszennej

60 ml soku z cytryny

 

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze, na proszek. Łączymy je w misce z topionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 26-28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miskujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 – 90 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.

Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny.

Przed podaniem posypać kakao. 

Smacznego :)

do ciasta polecam kieliszek wina półsłodkiego

Comments are closed.