Domowa pizza
Ciasto na pizzę
/1 pizza o średnicy 25 cm/
120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
1/2 łyżeczki drożdży instant (używam dr Oetkera)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki zagnieść – można mikserem. Uformować kulę, posmarować ją łyżką oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miske ściereczką.
W tym czasie zrobić sos pomidorowy:
230 g pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczka suszonej bazylii
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzic do wrzenia, następnie zmniejszyc ogień i gotować 10 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 25 cm. Położyć na papierze do pieczenia. Jeśli mamy czas, warto, żeby pizza po rozwałkowaniu, a przed nałożeniem nadzienia, trochę odpoczęła i podrosła ok. 15 minut. Jeśli nie mamy czasu, robimy według przepisu.
Posmarować sosem pomidorowym i układać na wierzchu dowolne składniki (pieczarki, oliwki, szynkę, pomidory….. co chcemy)
Piekarnik nagrzać do temp. 230 st C. Wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
Smacznego!