Szarlotka misiankowa

Kasztany, akordeon, jesień.

 

Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g masła

200 g cukru (najlepiej dać trochę mniej)

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli

1 białko – tylko do posmarowania

Ponadto:

1 kg jabłek

zmielony cynamon

cukier z wanilią

skórka otarta z 1 cytryny

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski i zasypać cukrem z wanilią (ilość według uznania), wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć z soku.

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i sól. Ciasto zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części.

 

Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy na tartę (lub innej o niewysokich bokach) o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, wysmarować białkiem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160ºC.

Podawać oprószoną cukrem pudrem z lodami waniliowymi.

 

Smacznego :)

 

 

Comments are closed.