Sernik orzechowy
Niedzielny samotny spacer. kolorowe liście. sernik orzechowy.
Dzisiaj po długotrwałym i małoowocnym uczeniu się z ortopedii i traumatologii postanowiłam upiec sernik orzechowy. Jest niesamowity i pachnie tak cudnownie, że najchętniej podsunełabym go sobie pod nosek i tak sobie siedziała i siedziała. A w smaku? To najlepszy sernik orzechowy jaki kiedykolwiek jadłam.. delikatna masa serowa i te pyszne słodkie orzechy. Polecam każdemu, kto tęskni za świętami Bożego Narodzenia, bo zawsze gdzie orzechy włoskie to i święta!W czasie kiedy mój sernik dojrzewał w lodówce poszłam na samotny spacer po wałach przy Odrze do parku Nadodrzańskiego. Było pięknie, podglądywałam małe dzieciaczki bawiące się w liściach. Najchętniej poszłabym z mamą na taki spacer i pobawiła się z nią jak za dawnych czasów w liściowy deszcz ; ) Na pocieszenie nazbierałam bukiet liści : ) – dobre i to ; )
Składniki na spód:
1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki miodu
1/3 szklanki roztopionego masła
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 – 10 min do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.
Smacznego