Puszyste ziołowe bułeczki
pietruszka, koperek, szczypiorek, rozmaryn. bułeczki ziołowe ; )
Chciałam zrobić R. jakieś śniadanie na uczelnie, a w domu nie było chleba.. W szafce znalazłam resztki mąki, z połowy podanych składników zrobiłam 6 pięknych bułeczek – jedną dałam Justynie i Piotrkowi (naszym wspołlokatorom), jedną naszemu cudownemu sąsiadowi, który mieszka naprzeciwko nas (jeszcze ciepłą) a z 3 pozostałych zrobiłam mojemu R. kanapki z gotowanym mięskiem z kurczaka i pomidorami. Ziołowymi bułkami pachnie w całym domu, nawet po kilku godzinach od upieczenia. Wykonanie bardzo proste i polecam każdemu czy to na śniadanie czy jako dodatek do obiadu. Przy okazji pragnę pochwalić się moim fiołkiem, który dodałam od R. rok temu, który twierdzi, że mam lewe ręce do kwiatków i nigdy ogrodnik ze mnie nie będzie a to figa! Znów mi pięknie zakwitł : )
Składniki na 12 bułek:
1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego lub świeżego posiekanego koperku
1 łyżka suszonego lub świeżego posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżka suszonego lub świeżego drobno posiekanego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka otrębów pszennych
2 łyżki płatków owsianych
1 duże jajko
1 szklanka mleka
3,5 – 3,75 szklanki mąki pszennej
do posmarowania – 1 łyżka oliwy z oliwek
do posypania – 2 łyżki płatków owsianych
Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn (z cukrem, małą ilością mąki i odrobiną letniego mleka). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 82 g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować oliwą z oliwek i posypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 30 minut do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, przykryć folią aluminiową. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Smacznego ; – )