Bardzo puszyste bułeczki

dzień dobry i niedzielne śniadanie w domu z bułeczkami : )

  

Bułeczki są niesamowicie puszyste, mocno maślane, miękkie – w sam raz na leniuchową niedziele ; ) Życzę wszystkim miłego dnia : )

  

  

Składniki na 12 – 16 bułek:

1 szklanka letniego mleka

110 g miękkiego masła

4 łyżki cukru

2 jajka, roztrzepane

3/4 łyżeczki soli

4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)

3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania + trochę kaszki manny

Ciasto wyrobić ręcznie mieszając wszystkie składniki. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

 

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 – 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 3 cm odstępu. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut.

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem i posypać delikatnie kaszką manną, piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

 

Smacznego ; )

 

Comments are closed.