Bułeczki z suszonymi pomidorami
Czerwone, pachnące, suszone w słońcu pomidory i bułeczki na śniadanie – specjalnie dla mojego R. : )
Bułeczki są mięciutkie, aromatyczne, wilgotne, pachną pomidorami i mają śliczny pomarańczowy kolor : ) Idealne do wędlin i serów ; )
Życzę miłego dnia i samych smakołyków : )
Składniki na 10 bułek:
350 ml wody
2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
115 g suszonych pomidorów w oliwie, posiekanych
Dodatkowo:
mleko, do glazury
Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego : – )