Jesienna koralowa szarlotka z rodzynkami
Jaki jest mój ulubiony owoce? – Zdecydowanie jabłko, odpowiem bez zastanowienia : )
Warunki szarlotki doskonałej:
1). musi być w niej dużoooo jabłek, a mało ciasta
2). musi być aromatyczna – cynamon + przyprawa do piernika nadają jabłkom wspaniały i głęboki smak
3). ciasto do wypieku najlepiej jak jest kruche, które rozpływa się ustach i delikatnie chrupie między jabłkami
4). po upieczeniu ciasto musi być wysokie
5). w trakcie pieczenia całym dom musi pachnieć szarlotkowo i musi ciągnąć za nosy domowników do ciepłej od piekarnika kuchni
Ta szarlotka spełnia wszystkie powyższe kryteria i może być spokojnie nazwana wspaniałą szarlotką -idealną na ponure i szare, jesienne dni. Ten cudowny wypiek rodem z Francji podawany na ciepło z gałką lodów waniliowych napewno zachwyci każdego – gorąco polecam ; )
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
8 obranych jabłek (twardych, soczystych)
rodzynki (spażone wieczór przed planowanym pieczeniem)
cynamon – dużo cynamonu
przyprawa do piernika
cukier waniliowy (8g)
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylepić 1/3 ciasta dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 – 15 minut. Przestudzić.
Kolejną 1/3 ciasta wylepić boki tortownicy.
2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Przesypać cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do piernika, jeśli jabłka są mocno kwaśne – można również posłodzić. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok (najlepiej przez ściereczkę, gazę). Wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe ciasto (to z zamrażarki) zetrzyj na grubej tarce na wierzch pozostawiając w samym środku niewielką „dziurkę” średnicy ok 2cm, czyli tam po prostu nie ścieraj ciasta – tędy wydobywać się będą cudowne aromaty, ale też cała wilgoć z jabłek.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego