Piernikowe ciasto Gordona Ramsaya

Coraz bliżej święta i piernikowe ciasto z jabłkami

 

Ciasto bardzo wilgotne, aromatyczne, konkretnie przyprawione, można je zaliczyć do tych wyjątkowych jabłecznych ciast, których nigdy sobie nie odmówię. Przypomina świąteczny piernik, bo któż nie tęskni za świętami? Próbuję sobie umilić czekanie i zajadam piernikowe ciasto samego Gordona Ramsaya.

 

 

Składniki na ciasto:
1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
50 g cukru pudru
30 g masła

225 g mąki pełnoziarnistej (dałam zwykłą, pszenną)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli

50 ml oliwy
1 jajko

2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki (do ułożenia na cieście)

Do posmarowania: 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam pomarańczowego, podgrzanego z 1 łyżką wody)

Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem lub oliwą, wyłożyć papierem (ja oprószyłam kaszką manną).
Plasterki jabłek wrzucić do garnka, dodać cukier puder i masło i dusić na dużym ogniu ok. 10-12 minut, mieszając. Jabłka powinny się rozpaść a woda wyparować. Utłuc na puree. Ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 170oC.

W misce wymieszać mąkę z przyprawami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i oliwę, następnie puree. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć, na wierzchu ułożyć plasterki z dwóch pozostałych jabłek, spryskać sokiem z cytryny i ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać kolejne 30-35 minut.
Po upieczeniu posmarować gorącycm dżemem, przestudzić lekko w formie, następnie wyjąć i podawać ostudzone.

Smacznego!

Comments are closed.